Her er ti uvaner som alle studenter bør kvitte seg med for å redde toppkarakteren.
Bruker du mye tid på studier uten at resultatene viser det? Da er du kanskje skyldig i en eller flere av disse fem syndene.
Lag en leseplan for semesteret, og følg den! Du vil jobbe mer effektivt, ha mer tid til venner og ikke havne i den kjipe skippertaksfella når semesteret nærmer seg slutten.
Sjekk ut våre 5 tips til å holde motivasjonen til studiet oppe hele semesteret!
Uansett hvor lite som skjer på Facebook synes ikke konsentrasjonen din noe særlig om å dele tiden du har satt av til studier med sosiale medier. Spørsmålet er om du er villig til å ofre toppkarakteren for 10 likes? Hva med 20?
Å lese pensum er én ting – å huske det er noe annet. Jo mer du bearbeider informasjonen, jo bedre vil du faktisk huske stoffet til eksamen. Så, pensumsidene du raser gjennom i timene før eksamen forsvinner derfor raskt fra hukommelsen. Du kan lese mer om hvordan huske hva som helst, her.
Det er kun du som har kontroll på din tid, motivasjon og balanse i livet. Ikke la deg påvirke av medstudenter som ikke har samme ambisjoner, arbeidsmetoder og interesser som deg selv.
Illustrasjoner, grafer, tabeller og tekstbokser er viktige supplementer til teksten, og tro oss – du vil aldri få minuspoeng for å gjengi tabellen nederst på side 51 om den er relevant for spørsmålet på eksamen.
Flashcards er ikke skapt for lange sammendrag. De er bare ikke det.
En god måte å bruke flashcards på er å skrive spørsmål på den ene siden, og stikkord på baksiden. Spørsmålene bør dekke en del av pensum som gir deg mulighet til å drøfte sammenhenger mellom temaer og større emner, uten at det blir for mye å huske.
Timene du sitter oppe for å pugge vil være bortkastet, hvis du ender opp med å ta eksamen i halvsøvne. I tillegg er du sikkert så proppfull av koffein og adrenalin, at konsentrasjonen langt ifra er tilstedeværende. Her er våre råd til det siste døgnet før eksamen.
Kaffe, energidrikk, sjokolade, kaffe, godteri, kaffe, energidrikk, kaffe, energidrikk... Kjenner du igjen mønsteret? Et skikkelig energiboost kan gjøre godt for lange dager på lesesalen, men husk at kroppen også må takle nedturen som følger. Det kan på kort tid gå hardt utover konsentrasjonen og arbeidsmoralen.
Å fortrenge ubehagelige sannheter er en vanlig felle for studenter, men dessverre er det ikke en langvarig løsning.
«Foreleser ga oss ikke riktig notater».
«Jeg gjør det senere».
«Jeg jobber annerledes enn andre».
«Jeg er for travel».
Du føler deg kanskje bedre på kort sikt, men slike unnskyldninger er ikke utgangspunktet for å en vellykket studietid.
Ha tro på deg selv og ikke ta noen sorger på forskudd. Tenk heller på hvor deilig det blir å komme seg helskinnet gjennom semesteret enn å utsette problemet ved å ikke fullføre.
Er det allerede for sent? Da bør du lese våre 8 råd til døgnet før eksamen!
Ikke glem at toppkarakterer ikke nødvendig vis er det viktigste i livet. Nyt studietiden og husk at det viktigste er alt du lærer!