Sliter du med søknadsskriving? Sjekk ut våre 5 steg for en god jobbsøknad og skaff deg drømmejobben!
Du sitter foran PC'en, åpner skriveverktøyet og prøver å begynne å skrive på søknaden din - men blir sittende fast med en gang. Høres det kjent ut?
Det kan være vanskelig å skrive en god søknad, spesielt når du er student og sannsynligvis en nykommer på arbeidsmarkedet og uten mye relevant erfaring å trekke på. For å hjelpe deg har vi satt sammen en 5-trinns guide om hvordan du kan skrive den perfekte jobbsøknaden.
Før du leser videre, er vårt første råd å ta deg god tid med søknadene dine, virkelig tenke gjennom dem og investere i dem - send heller 10 virkelig gode enn 100 dårlige! Vår 5-trinns guide vil hjelpe deg gjennom prosessen som starter fra hva slags jobber du ønsker å søke på for å sende søknaden din.
Steg 1 - Hva vil du gjøre?
Dette er åpenbart, men når du søker på jobber er det det viktig å være klar over arbeidsoppgavene / områdene du ønsker å jobbe med, og oppgavene du absolutt ikke vil jobbe med.
Når du har svart på følgende spørsmål, er du klar for trinn 2.
Steg 2 - Lag deg en liste
Etter å ha svart på spørsmålene i steg 1, lag deg en liste over selskapene du ønsker å jobbe for. Kanskje har du allerede et par stykker i tankene, eller så kan det være lurt å lete etter inspirasjon på nettet. Husk at mange selskaper godtar åpne søknader, selv om de foreløpig ikke har noen ledige stillinger, så hvis du virkelig er interessert i en bedrift, ikke nøl med å kontakte de for fremtidige åpninger.
Ikke lag en liste som er for lang, slik at du kan forkusere på å ha noen gode og spesifikke søknader skrevet for alle selskapene på listen.
Selvfølgelig må du være realistisk, men du må også drømme stort - det er vanskelig å bli avvist, men den eneste måten å lande en jobb du virkelig ønsker er å søke.
Steg 3 - Forberedelser
Forberedelser høres kanskje litt tungt ut, men er verdt det hver eneste gang. Vår grundige forberedelse består av to deler.
Begynn først med deg selv - sett deg ned og glem pc'en. Ta litt papir, post-it, servietter eller hva klarer å finne og skriv ned de viktigste buzz-ord eller stikkordene. Du kan deretter bruke disse stikkordene når du fortsetter å skrive på søknaden.
Del stikkordene dine i tre kategorier: hvem du er, hva du kan tilby selskapet, og hva de kan få fra deg som ansatt eller praktikant.
Den andre delen av forberedelsen går ut på å forske på selskapene. Finn ut om de har stillingsannonser som ligger ute - hvis ikke, prøv å finne gamle innlegg slik at du får en ide om hvilke profiler de leter etter og hva jobben du søker på består av.
Les om selskapene, skriv ned stikkord om verdiene deres, stillingsbeskrivelser, hva de tilbyr / selger og hvilket språk de bruker. Hvis det er mulig, kan du komme med et par spørsmål om dem, deres historie og deres måte å jobbe på.
Steg 4 - Søknaden
Når du har fullført de tre tidligere stegene, har du et solid verktøysett for å skrive søknaden din.
Del søknaden din i 4 seksjoner:
Avsnitt 1: Hvorfor brenner du for å jobbe i den aktuelle virksomheten
Det kan være at oppgavene er akkurat det du ønsker å gjøre, at du identifiserer deg med verdiene deres eller noe annet. Avsnitt 1 er den viktigste delen, da denne delen kan være avgjørende for om resten av applikasjonen blir lest - vær forsiktig, inspirerende og konkret.
Avsnitt 2: Hvem er du
Det er på tide å se på stikkordene du lagde og bruke dem. Skriv en inspirerende tekst om hvem du er, både personlig og profesjonelt. Her må du trekke på dine erfaringer og ferdigheter og forklare hvordan du kan bruke dem i jobben. Husk at det er viktig å være relevant. Hvis du har vært pedagog i en barnehage og leter etter en jobb i en kommunikasjonsvirksomhet, ikke skriv at du er flink med barn - bruk opplevelsen din og snu det rundt ved å si; at du er flink til å holde ro i stressende situasjoner eller at du kan ha flere baller i lufta og fortsatt være rolig og samlet, for å se det større bildet.
Avsnitt 3: Hva får virksomheten ut av å ansette deg
Denne delen handler ikke om deg og dine behov - det handler om hva selskapet får av å ansette deg til jobben. Det er her du må være veldig spesifikk om hvilke av ferdighetene du presenterte i steg 2 - som kommer selskapet til gode. I dette avsnittet kan du også diskutere hvordan du vil løse problemer, takle problemer eller generelt håndtere situasjonene på jobben i forhold til oppgavene beskrevet i stillingsannonsen.
Avsnitt 4: Fullføring
Oppsummer i en eller to setninger hvorfor du er den perfekte kandidaten for jobben. Avslutt med et konkret forslag, eksempel eller entusiasme og at du håper å bli en del av teamet og ser frem til å høre fra dem snart.
Steg 5 - Send inn søknaden
Først av alt, sjekk søknaden din for stavefeil og dårlig formulerte setninger, og sørg for at det er en flyt i teksten som knytter alt sammen. La et familiemedlem, en venn, en veileder eller karriererådgiver på skolen din lese igjennom søknaden din.
Det kan hende at din mulige arbeidsgiver vil at du sender søknaden din gjennom et rekrutteringssystem, eller de kan be om det sendes via e-post. Sørg for at du har alle dokumentene du trenger når du starter sendeprosessen. Mange rekrutteringssystemer på nett krever at du både laster opp og skriver ned CV og følgebrev, noe som kan ta mye tid. Før du klikker på send, må du forsikre deg om at du har lagt ved alle nødvendige vedlegg og dobbeltsjekke kontaktinformasjonen din.
Hvis du sender en e-post, skriv en kort introtekst om hvilken stilling du søker på, hvem du er, hvorfor du er den perfekte kandidaten for jobben, og at du håper selskapet vil bruke 5 minutter på å lese søknaden din. Ikke glem å legge ved søknaden din og fortsette til e-posten. Tenk deg om to ganger før dus kriver hele søknaden din i e-post teksten. Rekruttereren kan være nødt til å skrive ut alle søknader, og det bedre for de å skrive feridge PDF-filer eller andre ferdige filer. Før du klikker på send, må du sørge for at du sender mailen til riktig person og at du adresserer dem med riktig tittel og navn, og at du har lagt ved alle nødvendige vedlegg og dobbeltsjekket kontaktinformasjonen din.
Med disse 5 trinnene kan du takle den vanskelige prosessen med å skrive en god jobbsøknad og sende den også. Lykke til med jobbjakt!