CV og innhold i en jobbsøknad kan variere fra det du er vant til hjemme. Les våre tips til hvordan du kan lage en internasjonal CV og skrive søknadene som lander deg drømmejobben utenlands!
Det å lande en jobb eller et internship i utlandet har en ganske lik prosess som hjemme; du kommer langt med gode forberedelser, en personlig og gjennomført CV og en grundig sjekk av selskapet – uansett hvor du i verden du ønsker å søke. Men, malen på CV’en og innholdet i søknaden kan variere fra det du er vant til hjemme. Les igjennom våre tips og triks nedenfor for å bygge en internasjonal CV og hvordan du bør skrive en jobbsøknad i utlandet!
CV og jobbsøknad
CV’er og jobbsøknader er dessverre litt forskjellig avhengig av hvor du reiser. Derfor er det viktig at du blir litt kjent med CV og søknadsprosessen i landet du skal søke deg til. På denne måten unngår du å ha en perfekt Islandsk CV og søknad som kun skaper forvirring for den fremtidige arbeidsgiveren din.
Selv om det er viktig å huske på de forskjellene det er fra land til land når du skaper din CV, er det også viktig å skape en internasjonal CV som møter kravene til de fleste jobbmarkeder og som er forstått og godtatt på tvers av land. En slik CV kan for eksempel lages med Europass. Dersom du har en LinkedIn profil kan du også skape CV’en din basert på den. Noen arbeidsplasser lar deg også søke på en stilling ved å bruke LinkedIn profilen din, så det kan lønne seg å holde LinkedIn profilen din oppdatert!
Om du skal begynne å lage en CV på egenhånd, så er hovedregelen at den bør være 1-2 sider lang og på Engelsk (med mindre du har fått beskjed om å levere CV og søknad på det lokale språket). Det er veldig vanlig å legge til et bilde i CV’en i Europa, mens man i USA ikke bruker bilde i CV’en. Om du har mulighet, så sjekk med din fremtidige arbeidsgiver og spør de om hvilken måte de ønsker å motta kandidaters CV og om det er noe spesielt de vil at du skal trekke frem i søknaden.
Grundig research og forberedelser er nøkkelen til suksess når du skal ut å jakte på en ny jobb; når du kjenner til din fremtidige arbeidsgiver og deres situasjon, så kan du skape en CV og søknad som snakker direkte til de og deres behov akkurat nå.
Ta deg tiden til å skrive en god CV og søknad, men husk også å gjøre research!
Når du skal søke på en stilling i utlandet bør du i tillegg til å sette opp dine egenskaper og ferdigheter, fokusere på de ferdighetene du har som gjør deg egnet for å jobbe internasjonalt. Det er ikke mange studenter som har internasjonal arbeidserfaring, og ikke alle har vært på utveksling, bodd eller reist utenlands. Men det betyr ikke at de ferdighetene du har skaffet deg hjemme ikke kan brukes når du søker på en stilling i utlandet. Din fremtidige arbeidsgiver vil mest sannsynlig forvente at du har erfaring med å håndtere stressende situasjoner, spesielt siden du søker en jobb i utlandet som vil si at du må flytte til et annet land.
Lag deg en CV «mega fil» som inneholder alt av arbeidserfaring du har, hobbyer og fag du har tatt frem til nå. Fra denne «mega filen» kan du plukke ut de ferdighetene og erfaringene som er mest relevante for CV’en og søknaden til stillingen du skal søke på. Lag en ny CV og søknad for hver jobb du søker på. På denne måten er du sikker på at du har listet opp de rette ferdighetene og erfaringene som trengs i stillingen; det er ingen vits i å sette opp hobbyer og ferdigheter som ikke tilfører noe til din profesjonelle profil i den jobben du søker på.
Fordi at din fremtidige arbeidsgiver mest sannsynlig ikke er kjent med skolen, utdanningssystemet eller kulturen der du kommer fra, bør du gi de konkrete eksempler på aktiviteter og initiativ. Ikke list opp alt du har gjort, men forklar når, hvor og hvordan du tok initiativ i forskjellige prosjekt. Fortell de om hvordan du hjelper til på skolen eller med medstudenter, og glem ikke å ta med frivillig arbeid eller aktiviteter utenfor skolen. Konkrete eksempler på initiativ, erfaring og ferdigheter gjør intervjuet lettere for deg senere – da kan du vise til noe du allerede har nevnt i søknaden din.
Intervjuet
Det å forberede seg til et intervju på telefonen eller Skype krever like mye som det gjør når du skal møte den fremtidige arbeidsgiveren din face-to-face. Når man snakker om teknologi, så er det ingenting som heter «for mye» når det kommer til å sjekke om utstyret faktisk virker som det skal. Om du skal ha intervjuet over video, husk å test det først - i et rom som er rolig, lyst og at du ikke vil bli forstyrret underveis i intervjuet. Skal du ha intervjuet hjemme, husk å rydd bort alt rotet ditt i bakgrunnen. Ingen fremtidig arbeidsgiver vil se skitne klær eller tallerkener i bakgrunnen – det kan gi et dårlig førsteinntrykk av deg. Test mikrofonen, høretelefoner og kamera i forkant og sjekk at du kommer til å ha stødig internett igjennom hele intervjuet. Holder den fremtidige arbeidsgiveren din til i en annen tidssone, dobbeltsjekk at du er på plass til riktig tid!
Selv om du ikke har et face-to-face intervju, husk at det ikke virker spesielt troverdig om du leser opp linjene dine fra et ark eller om du må lete frem et svar. Det er helt i orden å være nervøs, men øv deg i forkant av intervjuet slik at du er mer avslappet og kan klare å snakke mer flytende i intervjuet uten å måtte ty til notatene dine. Lag deg også noen spørsmål på forhånd som viser at du har gjort research og for å vise hvor interessert du er i jobben.
Etter intervjuet er det greit å vente litt før du kontakter de igjen for å vite hvordan du gjorde det på intervjuet og hvordan prosessen ser ut fremover. Ikke still masse spørsmål, i hvert fall ikke om de har gitt deg en dato for når de skal kontakte deg igjen. Dersom de ikke har gitt deg noen dato, så er det greit å sende en email hvor du forhører deg om prosessen videre og når beslutninger skal tas. Dersom du ikke fikk jobben, hør med arbeidsgiveren om hva slags kandidat som fikk den og om de kan gi deg noe feedback på hvordan du gjorde det i intervjuet. Noen ganger sklir drømmejobben mellom fingrene, og det er vanvittig tøft, men det er også en mulighet for å lære og skaffe seg mer erfaring!
Spør den fremtidige arbeidsgiveren din spørsmål om jobben, ditt fremtidige team og kollegaer. Det anbefales å være proaktiv etter intervjuet dersom de ikke har gitt deg noen dato for når du kan forvente å høre fra de angående prosessen
Kilder:
Go Overseas: How to Write a Resume for Anywhere in the World
All about Careers: International CV
Tee Europass: https://europass.cedefop.europa.eu/fi/documents/curriculum-vitae
Go Overseas: Tips for acing your interview for an international internship