Sliter du med å finne en fin balanse mellom studier og fritid? Sjekk ut disse 5 tipsene fra ISIC som hjelper deg med balansen mellom studier og fritid!
Mange av oss jobber og studerer hjemmefra for øyeblikket. Når du jobber eller studerer hjemmefra, kan det kan være vanskelige å avgrense studier og fritid. Selvfølgelig er det noen fordeler, som at du ikke trenger å stå opp når hanen galer, hoppe på sykkelen og sørge for å være i timen før du i det hele tatt har fått morgenkaffen. Men fordelene oppveier ikke alltid ulempene. Å være hjemme hele tiden kan være belastende på forholdet til menneskene tett rundt deg og din mental helse, og det å være produktiv et sted som du ellers knytter til fritid og avslapning, kan være utfordrende. I denne artikkelen gir vi deg fem tips for å hjelpe deg med å gjenvinne en god balanse mellom studier og fritid nå mens du studerer hjemme. Tipsene er veldig nyttige nå hvor mange av oss studerer hjemme, men de kan helt klart brukes når hverdagen etter lock-down starter, for å sikre at du får den beste balansen i hverdagen din.
Du pleide å ha en fast plan for forelesninger, tidsfrister og gruppearbeid. Vanligvis har du forelesning minst en gang om dagen, og siden du allerede er ute av huset, kan du like gjerne bli på skolen for å lese og jobbe videre der. Disse rutinene forsvinner helt når du jobber hjemmefra. Hjemme er det vanligvis veldig lite struktur, og det gjør det vanskelig å sette grenser mellom arbeidstid og tid til å slappe av. Det er her en plan kommer inn.
Detaljene i timeplanen er ikke viktige (foruten om timene du har nettundervisning nå). Du står fritt til å velge en tidsplan som fungerer for deg. Hvis du er en morgenperson: stå opp når du våkner og få jobben gjort. Hvis du er en nattugle, kan du bruke morgenen til å snooze og jobbe på ettermiddagen. Så lenge du tar en avgjørelse om når "arbeidstiden" din skal være, er du på rett spor.
Hold deg til de timene og sørg for at du faktisk stopper når det er tid for å stoppe. Forsøk å unngå å legge fra deg arbeidet bare fordi du kan ‘gjøre det senere’. Legg en plan for arbeidet ditt på forhånd og ta planen seriøst. Det vil gjøre livet ditt mye enklere.
Mange studentboliger og rom er ikke tiltenkt for å studere eller jobbe hjemmefra på heltid. Du har kanskje ikke et hjemmekontor, kanskje har du ikke et skrivebord engang. Men det du kan gjøre er å dedikere et eget hjørne av spisebordet eller kjøkkenbenken til din arbeidsstasjon. Sett opp en skrivebords lampe, pc-en din og en fin potteplante, så har du skapt gode rammer for å jobbe. Når du skal spise, setter du deg et annet sted ved bordet. Mange liker å være komfortable mens de jobber, men det er kanskje ikke det beste alternativet for å holde deg fokusert og våken, så dropp å jobbe i sofaen eller i sengen din. Dette er en mental grense slik at du kan gjøre et tydelig skille mellom når det er på tid til å jobbe og når det er på tid til å slappe av.
Selvfølgelig kan det hende du jobber aller best fra sofaen eller sengen din, og da kan du sette opp arbeidshjørnet ditt her i stedet for (selv om det ikke anbefales hvis du faktisk vil sove på natten). På denne måten kan du forlate ‘kontoret ditt’ når du er ferdig med å jobbe for dagen.
Når du jobber og studerer hjemmefra er en av fordelene at du sparer tid på reisen frem og tilbake. Men reiseveien kan hjelpe med å definere dagen din, og det går du glipp av når du jobber hjemmefra. Så hvorfor ikke lage en rutine hjemme som hjelper deg å definere dagen ved å “reise” til hjemmekontoret? Du kan fysisk forlate huset, gå rundt kvartalet og hjem igjen. Til og med de enkleste ting som å lage deg en fancy kaffe eller organisere to do-listen din på starten og slutten av hver dag, kan gjøre en stor forskjell.
Ved å lage disse kjappe små rutinene gir du beskjed til deg selv at det er på tide å jobbe, eller at det er på tide å slappe av. Legg disse tingene inn i timeplanen din for å gi deg noen daglige holdepunkter, selv når resten av studiehverdagen din ikke er så håndfast.
Det er fristende å ta en million pauser i løpet av dagen eller bare fortsette å jobbe mens du likevel er i gang, men prøv å planlegge reelle pauser i arbeidsdagen din. Det spiller ingen rolle hvordan: i løpet av en vanlig arbeidsdag (en liten kaffepause noen ganger om dagen og lunsj i midten) eller mer i takt med en pomodoro-inspirert plan (tidsbestemte pauser hver halvtime med en 25 minutters pause i midten). Å sette pauser tvinger deg til å holde tidsplanen din, men det er også mindre sannsynlig at du jobber for lenge, eller motsatt, blir en total slakker og ikke gjør noe hele dagen. Vi sier det igjen: en tur ut av huset kan gjøre susen.
Etter en lang dag med studier gleder man seg ofte aller mest til å komme hjem. Men hvis klasserommet ditt er stua di, går du glipp av den gleden. For å gjøre nedturen mindre, kan du prøve å planlegge (jepp, vi har dilla på planlegging) ting du ser frem til. Ikke bare vil det motivere deg til å få jobben gjort i tide, du har også noe gøy å gjøre etterpå, og det er enormt viktig i en stressende studiehverdag. Så planlegg en serie du ser fram til, snakk med en venn på telefonen, les en god bok eller test en kul trening, sånn at du har en belønning og klapp på skuldra når du er ferdig med arbeidet.
Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg å gjenvinne litt mer balanse i livet ditt. Å studere hjemme mens du samtidig prøver å ha et normalt liv er vanskelig akkurat nå, men dette kan du få til!