Vi har laget en liste med alt du må huske å ordne før studiestart!
Det er sommer, noe som for de fleste er ensbetydende med sol, is, bading og bekymringsløse kvelder. For de 88 984 personene som har fått tilbud om studieplass fra Samordna opptak i år, handler derimot sommeren om å forberede seg til høstens studiestart. Er du en av de som skal ta fatt på studenttilværelsen nå til høsten, behøver du ikke å bekymre deg for om du skal glemme noe viktig. Vi har nemlig satt opp en liste med alle de praktiske tingene du må huske på før studiestart:
1. Betal semesteravgiften
Etter at du har takket ja til studieplassen får du raskt en regning i posten. Denne regningen er for semesteravgiften som du må betale før du kan søke om penger fra Lånekassen. Hvor mye du må betale i semesteravgift varierer fra skole til skole, men den ligger gjerne på et sted mellom 500 og 3 000kr. Semesteravgiften må betales innen 1. september.
2. Semesterregistrering
Neste steg i prosessen er semesterregistrering. Dette gjør du selv inne på Studentweb, med studentnummer og passord, som du får tilsendt fra skolen din. På Studentweb må du bekrefte utdanningsplanen din, samt sjekke at adressen din stemmer. Ta vare på innloggingsinformasjonen du har fått, den kommer du til å få bruk for når du senere skal logge inn for å sjekke eksamensresultatene dine.
3. Søk om stipend og lån
Uten mat og drikke duger studenten ikke! Sørg derfor for å søke om stipend og lån fra Lånekassen så fort du har fått ordnet semesterregistreringen og betalt semesteravgiften. Det er mange studenter som søker om stipend og lån på samme tid, så vær tidlig ute, så du slipper å vente så lenge før du får pengene inn på konto. Etterhvert skal du også i gang med å finne deg et sted å bo, og da er det greit å ha fått inn pengene fra Lånekassen, så du er sikker på at du har nok til å dekke et eventuelt depositum på boligen.
4. Finn deg et sted å bo
Akkurat som med studielånet, lønner det seg å være tidlig ute med å søke etter studentbolig. Studentboligene fylles raskt opp, og det samme gjør hyblene og leilighetene på det private markedet. Det er mange studenter som skal finne seg et sted å bo på samme tid, og konkurransen om boligene er derfor hard. Kjenner du noen på studiestedet fra før, kan det være lurt å høre med dem om hvor det er best å bo i forhold til skolen, byen og studentlivet. Samtidig har de kanskje har noen tips til hvor du kan finne ledige boliger? Klarer du ikke å finne et sted å bo før studiestart behøver du likevel ikke å få panikk - de fleste studiesteder tilbyr nemlig midlertidige studentboliger til de ferske studentene, så de har et sted å bo fram til de finner seg noe mer permanent.
5. Møt opp til studiestart
Det høres kanskje ut som en selvfølge, men har man planlagt en ferie lang tid i forveien, er det ikke alltid man har mulighet til å møte opp første skoledag. Så framt det er mulig bør du likevel forsøke å komme deg til studiestedet i tiden, slik at du kan få med deg første skoledag. Mange skoler har nemlig obligatorisk oppmøte på første skoledag, så om du ikke møter opp, tar de det som et tegn på at du ikke lenger ønsker å beholde studieplassen. Dersom du likevel ikke har mulighet til å møte opp på første skoledag, bør du ta kontakt med skolen og gi beskjed på forhånd.
6. Skaff deg et studentbevis
Etter at første skoledag er overstått, er det på tide å skaffe seg et studentbevis. Dette kan du normalt ordne på skolen, og bør gjøres så fort som mulig. Studentbeviset fungerer normalt ikke bare som inngangskort, men brukes også som lånekort på biblioteket og til diverse andre ting. Dessuten gir studentbeviset ditt deg tilgang til studentrabatter, noe som alltid er kjekt å ha. Har du lyst til å få tilgang til enda flere studentrabatter, samt få muligheten til å benytte deg av studentrabatter i utlandet, bør du bestille ISIC i tillegg. Det kan du gjøre her!
7. Bli med på fadderuka
Nå som du har tatt deg av alt det praktiske, er tiden inne for å lene deg tilbake og nyte din nye tilværelse som student. Første stopp, fadderuka! Dette er årets høydepunkt for mange og er en fantastisk mulighet til å bli kjent med nye mennesker. Det er en pangstart på livet som student. Fadderuka kan du simpelthen ikke gå glipp av!
Trenger du flere tips til tilværelsen som fersk student?