Økonomiske fallgruver du bør unngå
Det kan dukke opp mange økonomiske fallgruver i studietiden. Her er de mest typiske, og hva du kan gjøre for å unngå de!
1. Avvist!
Opplever du at studiestøtten ikke strekker til? Økende leiepriser og justeringer i støtten fører til at mange studenter har mindre å rutte med. Dermed er sjansen stor for at du opplever den lite hyggelige overraskelsen når kortet ditt blir avvist i butikken – gjerne den dagen du bestemte deg for å ta storhandelen og det står mange i kø.
Løsningen kan være å sette opp et budsjett! Et oversiktlig budsjett bør inneholde alle inntekter og utgifter du har i løpet av måneden. Vær ærlig med deg selv slik at du får en realistisk oversikt. Last ned denne budsjettmalen for å komme i gang!
2. Dyr lærepenge
Å handle uten en plan kan sluke budsjettet ditt lynraskt. Rabatter og tilbud dukker stadig opp, så disse bør du utnytte! Her er noen "hacks" for å spare penger når du handler:
- Finn de beste tilbudene nær deg: Det er ingen hemmelighet at studenter har lite å rutte med under studietiden. Mattilbud-appen gir deg oversikt over alle dagligvarekjedene og gir deg de beste tilbudene fra din nærbutikk. Denne appen er en av Norges mest populære apper med over 800.000 nedlastninger. Mattilbud er gratis, og tilgjengelig på iOS og Android.
- Studentrabatter: Med ISIC får du tilgang til over 40.000 rabatter og fordeler i over 130 land. Det gjelder alt fra restauranter, offentlig transport og elektronikk til kultur, shopping og underholdning. Sjekk ut resten av utvalget her og bestill ISIC i dag.
- De store salgsdagene: Se opp for dager med store bokstaver som BLACK FRIDAY, JULEHANDEL og JANUARSALG. Følger du godt med på prisene og unngår bomkjøp kan du spare mye penger her!
- Bruk et kredittkort med mulighet for cashback og rabatt på ulike kjøp: Et kredittkort fra yA kan kobles opp mot et Trumf-kort. Da kan du få 4% rabatt på vanlige dager og hele 6% rabatt når det er Trippel Trumf.
3. Feil sparing
Å spare penger hver måned er en kunst i seg selv, men det gjelder også å være bevisst på hvordan du kan spare mest.
- BSU er for eksempel en viktig og god sparemåte, men eksperter fraråder deg faktisk å spare i BSU dersom du ikke jobber eller tjener under frikortgrensen. Dette er fordi du ikke får utnyttet den viktigste fordelen med BSU, nemlig skattefradrag på 20% av sparebeløpet i året.
- Mikrosparing i banken er en nyttig måte å sette bort penger til en regnværsdag. Da sparer du et lite forhåndsbestemt beløp hver gang du drar kortet. De fleste av oss er ikke klar over hvor ofte vi trekker kortet i måneden, så denne metoden kan over tid føre til et betydelig beløp, uten at du merker det!
4. Spontan shopping
Du kan tape mye penger dersom du ikke er åpen for å gjøre research og sammenligne priser før du handler. Bruk noen minutter før du trekker kortet, så finner du beste vare til beste pris. Det finnes mange sammenligningssider som spesialiserer seg på utvalgte produktkategorier.
Trenger du flere tips? Sjekk hvordan du kan handle smart på studentbudsjett!