Flytte i ny leilighet? Det er mye å huske på! Sjekk ut vår liste over det viktigste du bør tenke på når du skal flytte til en ny leilighet.

Sjekkliste før du flytter til en ny leilighet

Enten du flytter hjemmefra for første gang eller flytter til en ny by, så betyr det som regel tunge løft. Mange studenter flytter også til en ny leilighet rett før semesterstart og med alle de andre tingene som skjer kan det være tøft å følge med på alt. For å hjelpe deg med å bosette deg i ditt nye studenthjem, har vi satt sammen en sjekkliste for deg med de viktigste tingene du trenger å huske når du flytter.

Kontrakten

Sjekk leiekontrakten din nøye. Forsikre deg om at alt du har avtalt med utleier, faktisk blir inkludert i leien (f.eks. Vann, internett, strøm)  og at det står nevnt i kontrakten. Hvis du flytter til et bofelleskap med vennene dine eller andre studenter, må du sørge for at du får en skriftlig kontrakt der alle i husholdningen er inkludert og at utgiftene dine er tydelig oppgitt og delt riktig. Ettersom du er den / de på kontrakten som vil være ansvarlig for husleien og muligens også andre utgifter, er det best å ha ditt ansvar skrevet ned og avtalt av alle parter inkludert. Forsikre deg om at kontrakten også inkluderer ansvaret til utleieren; Hvis noe i leiligheten trenger å fikses (med mindre du har forårsaket skaden) er det utleiers ansvar å fikse det.


Make sure you and everyone who shares the flat with you signs the contract

Ta en gjennomgang av leiligheten

Dersom du flytter inn i en utleie leilighet bør du gå igjennom leiligheten med utleier/eier og skrive ned og ta bilder av leilighetens tilstand. På denne måten vil du ikke være ansvarlig for eventuelle skader (fra tildligere leietakere) på et senere tidspunkt.


Inspect your home before you sign your contract

Skaff deg innboforsikring


Du har sannsynligvis hatt innboforsikring når du bodde med familien din, men når du flytter ut må du forsikre det nye hjemmet ditt. Mange utleiere krever også at du har innboforsikring. Innboforsikringer er vanligvis ikke ekstremt dyre og noen ganger får du med goder som inkluderer reiseforsikring, forsikring for verdisaker (f.eks. Telefon og bærbar PC) og ansvarsforsikring fra tredjepart som refunderer skaden du selv har forårsaket i hjemmet.

Husk å endre adressen din

Du må endre adresse når du flytter. Skolen din og myndighetene kan noen ganger kontakte deg via post og det er kjipt å ikke motta disse brevene i tide. For ikke å nevne at det å ha en feil adresse kan hindre deg i å skaffe deg innboforsikring. Adresseendring er gratis i de fleste land og du kan gjøre det enten på den nasjonale posttjenestens hjemmeside eller på sorenskriverkontoret (online eller offline).


Change your address to receive your mail!

Abonnement - Strøm, TV, Internet etc.

Et strøm abonnement er vanligvis noe leietakeren må ta seg av, spesielt hvis du leier av en privat utleier. Det er også kontrakten denne kontrakten du bør skafef deg i god tid før du flytter inn. Det er ofte gode priser for faste strømabonnement i 12-24 måneder og det kan være en god idé å sammenligne prisene online fra de forskjellige strømleverandørene. Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, kan du spørre utleieren din hvilket plan og fra hvilket selskap de eller forrige leietaker har hatt.

Hvis TV og internett ikke er inkludert i leiekontrakten, må du abonnere på dem selv. Mange studentboliger byr på internett og kabel-TV til leietakerne, men private utleiere kan kreve at du skaffer deg dette på egenhånd. Det er ofte rimelige internettplaner tilgjengelig i en fast periode på 12-36 måneder, som kan være et godt alternativ hvis du vet at du vil bo i leiligheten din i lengre tid. Mange leilighetskompleks har også bredbåndstilkobling for hele bygningen som du kan chippe på mot at du betaler en liten månedlig eller en årlig avgift.


Check that you have your internet and TV connection working and paid before you move in

Lag deg et budsjett


Studenter har som regel ikke massevis av penger tilgjengelig og derfor er det er viktig å følge med på de pengene du har. Å lage et budsjett kan lette hverdagen din og hjelpe deg med å få en oversikt over hvor mye penger du har igjen hver måned når du har betalt husleie, forsikring og andre nødvendigheter. På denne måten vil du vite om du har noen buffer for overraskende utgifter (som at telefonen går i stykker) eller eventuelle ekstra penger du kan spare opp eller unne deg noe fint med. Med et budsjett kan du også se om du bruker mye penger på noe du kan droppe fullstendig eller redusere betydelig (for eksempel kaffe). Det er gode apper som hjelper deg å følge dine utgifter og budsjett - prøv Spiir for å få en enkel, god visuell oversikt over pengebruken.


Make a budget to keep track of your income and expenses

Skaff deg møbler

Å innrede leiligheten din vil gjøre hverdagen din mye morsommere og enklere og det trenger ikke å koste deg en formue. Kanskje du kan ta med noen møbler hjemmefra? Det er også en god ide å lete etter møbler på loppemarkeder, enten online eller offline; Du kan vanligvis finne møbler i god stand og som passer dine studentbehov. Sjansen er stor for at leiligheten din ikke er spesielt stor, så du trenger ikke mye møbler for å få plassen til å fungere for deg. En seng, et skrivebord og en stol gir deg en god start. Et skap eller et skap til klær og skoleartikler og et godt leselys - da har du det grunnleggende som en studentbolig trenger.


Make a list of what furniture you need in your student flat

)