Unngå konflikter og få kontroll på leieforholdet ved å følge våre tips før du leier bolig.

Tips for deg som skal leie bolig

Å leie bolig kan være en forvirrende prosess, med regler, rettigheter og ansvar. Her er 5 tips for å unngå konflikter og få kontroll på leieforholdet!

1. Vær forberedt på visning

Benytt visningen til å avklare alt du lurer på! Her er noen ting du bør ta opp med utleier: 

  • Naboer: Som student har du kanskje ikke noe imot å arrangere vors og fest en gang i blant. Da kan det være lurt å sjekke om naboene er av typen som joiner festen eller ringer politiet.
  • Utleier: Dette er en person du kanskje må forholde deg til mye fremover, så det er viktig at du har en god følelse. Det er tross alt snakk om mye penger og det er derfor veldig viktig med et ryddig forhold til utleier.
  • Bosituasjon: Om du skal leie i et kollektiv, er det lurt å høre med utleier om hvem som eventuelt blir dine fremtidige roomies. Å bo med en mann på 39 i fast jobb er ikke akkurat oppskriften på det ultimate kollektiv-livet. Eller enda verre, å bo alene med et nyforelsket par!
  • Fellesområder: Mitt–ditt–vårt… Kan du tenke deg å dele bad med 6 andre? Og hvor lenge har den skitne stekepanna egentlig stått på kjøkkenbenken? Visningen er en fin mulighet å finne ut hva slags kollektiv du kanskje er på vei inn i.  

Ved å stille spørsmål til utleier virker du i tillegg mer seriøs og interessert. Det kan føre til at du blir valgt fremfor andre søkere. 

2. Dokumenter tilstandene

Før du tar det endelige valget er det viktig at du går gjennom boligen sammen med utleier, for å sjekke at alt er som det skal være. Husk å ta bilder eller video som bevis! Når du skal flytte ut vil utleier mest sannsynlig gå gjennom boligen for å se etter skader. Da kan bildene du tok før overtagelse redde deg fra å miste depositumet ditt. 

Bildene du tar kan brukes som bevis senere
3. Kontrakt

En fullstendig kontrakt uten smutthull er ikke bare viktig å ha for å kartlegge husregler, men også for å ha noe å vise til dersom problemer oppstår. Noen utleiere utnytter seg dessverre av naive studenter, så vær spesielt varsom på skjulte kostnader og urimelige regler som “ingen overnattingsgjester” eller “ikke lag lyd etter klokken 18:00 i helgene”.

Kontrakten må også inneholde månedlig leiepris og hva denne dekker, samt hvor lang oppsigelsesfrist begge parter har. 

4. Depositumsfella

Ikke betal depositum til utleier sin egen konto. Du kan kreve at dere åpner en felles depositumskonto som er sperret, slik ingen av partene kan røre kontoen uten samtykke fra den andre. Da er pengene dine trygge, og du er sikker på å få igjen det du har krav på.

Husk at du har krav på rentene fra depositumspengene og at det er utleier som må betale gebyret for åpningen av kontoen. 

5. Fordeling av ansvar

Du tenker kanskje at utleier som eier boligen har ansvar å erstatte om noe blir ødelagt mens du bor der? Det stemmer ikke alltid. 

En enkel huskeregel er at utleier i utgangspunktet har ansvar for alt fastmontert utstyr og alt som er en del av leiligheten. Generelt vedlikehold av bruksgjenstander er derimot ditt ansvar. Gjør deg kjent med hva du kan kreve av utleier og hva utleier kan kreve av deg, og ta en ekstra titt på punkt nr. 2 – samle bevis før det er for sent!

Lykke til med studiet og livet som leietaker

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Samlino.no

)